Co je Erythritol

Všechny dobroty které vyrábím doslazuji Erythritolem - pojďme si tedy říct to je ?

Je to alkoholový cukr. V těle se neštěpí a rychle se absorbuje v tenkém střevě. Proto nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nezvedá hladinu inzulínu. Je vhodný nejen pro ty co chtějí zhubnout, vyznávají low carb nebo paleo zdravou stravu, ale můžou ho používat i nemocní s diabetem. Navíc má velmi nízký glykemický index (GI - 0) na rozdíl od xylitolu - březového cukru a není škodlivý pro pejsky.

 

Jak se vyrábí ?

Erythritol se vyrábí přirozenou fermentací glukózy za použití nepatogenních kvasinek Moniliella pollinis nebo Trichosporonoides megachilensis. Následně probíhá filtrace, krystalizace a sušení.

 

Co na to metabolismus ?

Více než 90 % erythritolu se obvykle rychle absorbuje v tenkém střevě a je vylučován v nezměněné podobě močí. Je-li spotřebováván ve větším množství, může malé množství neabsorbovaného erythritolu procházet do tlustého střeva, kde není na rozdíl od jiných cukerných alkoholů fermentován střevními bakteriemi. Takže se vylučuje v nezměněné podobě s výkaly.

 

Co na to zuby ?

Erythriol není fermentován ústními bakteriemi, tudíž nepodporuje tvorbu zubního kazu.

 

Co na to Syndrom dráždivého tračníku (IBS) ?

Erythritol nezpůsobuje plynatost, a proto je vhodný i pro jedince se syndromem dráždivého tračníku.

 

Je bezpečný ?

Erythritol je Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (US Food and Drug Administration, FDA) obecně uznáván jako bezpečný. Společným výborem pro výživu a zemědělství a Světovou zdravotnickou organizaci je považován za doplněk stravy. Je také schválen v EU, Kanadě, Austrálii, Japonsku a mnoha dalších zemích. V současné době neexistuje žádný důkaz o jakémkoliv rizikovém faktoru, který by způsoboval poškození jater či jakékoliv druhy rakoviny.

 

Jsou nějaké vedlejší účinky ?

Při nadměrné spotřebě neabsorbovaný erythritol může přitahovat vodu ze střevní stěny a způsobit tak průjem.

 

 

Co u vaření ?

Erythritol je komerčně dostupný ve formě bílé krystalické látky, ve formě prášku, granulí nebo v kapalné formě. Je bez zápachu a bez pachuti. Když zůstává v krystalické formě má čistou sladkou chuť. Má také silný chladící účinek v ústech, ale při rozpuštění v nápojích nebo při vaření se chladící účinek ztratí. Hůře se rozpouští v ehanolu a je nerozpustný v tucích. Teplota tání je 119 až 120 st.